Notacijska analiza

U ljudskoj je prirodi uvijek nastojati biti bolji, brži, jači. Tjera nas želja za dokazivanjem, za uspjehom, za pobjedom. To je naročito vidljivo u vrhunskom, a i u sportu općenito. Svakom treneru je važno da se njegovi sportaši razvijaju i budu što uspješniji, jer je u konačnici to odraz njegove kvalitete. Paralelno sa sportskim dostignućima raste potreba da se postignuti rezultati zapišu, objasne, usporede, da se iz njih nešto nauči, da se koriste kao povratna informacija kako bi se mogao postići još veći napredak. Da bi rezultate uopće mogli uspoređivati potrebno je usuglasiti jedinstvene sustave za bilježenje i obradu podataka.

Trenerima je potrebna pomoć objektivnih istraživača koji notiraju rezultate svojih promatranja ručno ili računalno. Zabilješke notacija, koje poprimaju oblik objektivnog mjerenja, mogu obuhvaćati razne oblike video analiza u kojima se koriste obrađeni podaci, nakon ili za vrijeme natjecanja . Ručni i računalni notacijski sustavi omogućavaju prikupljanje informacija o događajima na igralištu tijekom odigravanja natjecanja, koje se mogu upotrijebiti u razne svrhe, npr. za analiziranje kretanja sportaša, ocjenjivanje njihove taktičke učinkovitosti/uspješnosti, ocjenjivanje njihove tehničke učinkovitosti/uspješnosti ili tek za prikupljanja statističkih podataka o igri.

Praktična vrijednost analize uspješnosti leži u tome da dobro izabrani pokazatelji izvedbe i uspješnosti ukazuju na dobre ili loše izvedbe pojedinih tehnika ili nastupa. To pomaže trenerima da uoče jake i slabe strane sportaša, njihove nastupe, a podaci olakšavaju usporednu analizu momčadi i sportaša.

Notacijska analiza je objektivan način bilježenja pokazatelja izvedbe i uspješnosti, čime se omogućava dosljedno i pouzdano kvantificiranje ključnih događaja, a onda posljedično i kvantitativna i kvalitativna povratna informacija koja je točna i objektivna. Ne zaboravimo da nema promjene u izvedbi ni uspješnosti bez adekvatne povratne informacije.

Picture Perfect tim vam nudi usluge individualne i momčadske notacijske analize. Molimo vas da ispunite priloženi upitnik za savjetovanje i detaljni dogovor oko usluga notacijske analize. Nakon zaprimanja istog članovi Picture Perfect tima će vas kontaktirati u najkraćem mogućem roku.